Görmez ‘Hastanelerde Manevi Destek Hizmetleri Çalıştayı’na Katıldı

25 Aralık 2015 Cuma

 Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez,  ‘Hastanelerde Manevi Destek Hizmetleri Çalıştayı’na katıldı.

Din Hizmetleri Genel Müdürlüğünün düzenlediği ve Diyanet İşleri Başkanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında 2015 yılının başında imzalanan, “Hastanelerde Manevi Destek Sunmaya Yönelik İşbirliği Protokolü”  kapsamında gerçekleşen çalıştayda konuşan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, hayata geçirilen bu projenin son derece önemli olduğuna vurgu yaparak bu çalışmanın birçok yanlışın da önüne geçeceğini belirtti. Başkan Görmez, Diyanet’te görev tanımlarının değiştiğini, din hizmetlerinin de camiye hapsedilemeyeceğini belirterek şunları söyledi;

“Bir gözyaşını dindirmek, herhangi bir insanın bir üzüntüsünü gidermek de din hizmetidir…”

Sağlık Bakanlığıyla imzalanan protokol çerçevesinde hastanelerde verilen manevi hizmet son derece önemli bir konudur. Din hizmeti kavramının camiye hapsedildiği bir anlayış ile yola devam etmek mümkün değildi. Din hizmeti kavramını hayatın her alanına değen, insanla ilgili her hususu içine alacak şekilde yeniden tarif edilmesi gerekiyordu. Bir gözyaşının dindirilmesi, herhangi bir insanın üzüntüsünü gidermek, yolda eziyet veren bir şeyi kaldırmak, tebessüm etmek, selam vermek, bir insanın sıkıntısını gidermek din hizmetinin ayrılmaz bir parçasıdır. Din hizmeti mihrapta namaz kıldırmak, ramazanda oruç tutturmak, hac ibadetinde rehberlik yapmak olarak tarif edilirse biz görevimizi hakkıyla ifa etmiş olmayız.

“Hastanelerde manevi destek hizmeti sıradan bir konu değil, uzmanlık isteyen bir konudur…”

Hastanelerde manevi destek hizmeti sıradan bir konu değil son derece üzerinde durulması gereken önemli bir konudur. Uzmanlık isteyen bir konudur. Bu hizmeti sunacak görevlilerimiz bunu yaparken tıbbın kendi alanına girmeden, kendi alanlarında bilimsel çalışmalara müracaat ederek çalışmalarını titizlikle yürütmek durumundalar. Şimdi İlahiyat fakültelerimizde ‘Dini danışmanlık ve rehberlik tezsiz yüksek lisans programları’ açılıyor. Fakültelerin bu konuda uzman yetiştirecek özel bölümler açması bizim işimizi daha kolaylaştıracaktır.

“Hastanelerde manevi destek batıl ve hurafe arayışların önüne geçecektir…”

Bu çalışmalar bir yanlışlığı daha önleyecektir. Tıp nereye ulaşırsa ulaşsın insanlar bir zaman sonra çaresizlikle başka alanlara yöneliyorlar. Siz önüne doğrusunu koymadığınız zaman zaten batıl ve hurafe olarak adlandıracağımız nice yanlış metotlara yöneliyorlar. Bunu doğru yaptığımız zaman insanların alternatifi batıl ve hurafede aramalarına engel olmuş olacağız. Bu hizmete öncülük yapan bütün hocalarımıza ben tekrar teşekkür ediyor, çalışmalarınızda başarılar diliyorum. 

Ankara’da Diyanet İşleri Başkanlığı Rıfat Börekçi Eğitim Merkezinde üç gün süren çalıştaya Diyanet İşleri Başkanlığı ile Sağlık Bakanlığından üst düzey yöneticiler, İlahiyat fakültelerinden alanında uzman hocalar ve projede görev alan hocalar katıldı.