Arakanlı Müslümanların Dramı Sürüyor

3 Haziran 2015 Çarşamba

Myanmar’da uğradıkları zulümden kaçarken insan kaçakçılarının eline düşen Arakanlı Müslümanların yaşadığı dram sürüyor. Kısıtlamalardan ve ayrımcılıktan kaçmak için çıktıkları sonu belirsiz yolculukta açlık, susuzluk gibi büyük imtihanlarla karşı karşıya kalan Arakanlıların dramının nasıl son bulacağı hala belirsizliğini koruyor. Yapılan çağrı ve açıklamalar ise çözümden hala çok uzak olunduğunu gösteriyor. 

 
 
Rohingya Müslümanlarının durumunu görüşmek üzere bölge ülkeleri geçtiğimiz Cuma günü Tayland'ın başkenti Bangkok'ta bir araya gelmişti. 17 ülkenin temsilcilerinin katıldığı toplantıdan göçmenlerin durumuyla ilgili yeni bir karar çıkmadı ancak Myanmar’a göçmen politikasını değiştirme çağrısı yapıldı. 
 
Arakanlı Müslümanların durumu Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama’nın da gündemindeydi. Obama, Myanmar yönetimine “Demokrasiye geçişte başarılı olmak istiyorsa, Arakanlı Müslümanlara karşı uyguladığı ayrımcılığa son vermeli.” diye seslendi. Obama, Arakanlı Müslümanların durumunun, geleceğin demokrasisi için büyük bir test olacağını da ifade etti.
 
Arakanlı Müslümanlar için bir tepki de Endonezya'nın en büyük camii Mescid-i İstiklal'in imamı Ahmed Hüsni İsmail’den geldi. İslam ülkelerine çağrıda bulunan İsmail, “İnşallah Endonezya, Türkiye gibi diğer Müslüman ülkelerin de yardım ve girişimleriyle Arakanlı kardeşlerimizin uğradığı zulüm sona erecektir. Eğer insanlar bir yerde zulüm görüyorsa, acı çekiyorsa Müslüman veya değil, bizler Müslüman olarak mazlumların yanında olmalıyız.” dedi.
 
Tayland hükümetinin Mayıs başında ülkenin güneyindeki ormanlık alanda kamp kuran insan kaçakçılarına karşı operasyon başlatmasının ardından, çoğunluğunu Myanmar'dan kaçan Arakanlı Müslümanların oluşturduğu göçmenler, teknelere bindirilmiş ve denizin ortasında kaderlerine terk edilmişti. Uluslararası toplumun çağrıları sonucu Endonezya ve Malezya, Arakanlı Müslümanları geçici olarak kabul etme kararı almıştı.
 
Güneydoğu Asya'da açık denizde insan kaçakçılarının terk ettiği teknelerde hala yaklaşık 2 bin Arakanlı Müslüman ve Bangladeşli göçmen bulunuyor. Başta Malezya ve Endonezya olmak üzere bölge ülkeleri bu ay açık denizden 4 bin civarında göçmeni kurtardı. Halen denizdeki göçmenlere de bölge ülkeleri ve uluslararası kuruluşlarca insani yardım sağlanıyor.