'İftarı Beklerken'de Mehmet Akif Ersoy konuşuldu...

23 Nisan 2021 Cuma
'İftarı Beklerken'de Mehmet Akif Ersoy konuşuldu...

"İftarı Beklerken"de Mehmet Akif Ersoy konuşuldu...

Diyanet TV'nin iftar programı "İftarı Beklerken"de ramazanın coşkusu ekranlara taşınıyor.  

İftar vakti ekranlara gelen program, birbirinden değerli konu ve konuklarla; Diyanet TV'den canlı olarak yayınlanıyor.

"İftarı Beklerken"in bu akşam ekranlara gelen bölümünde "Mehmet Akif ve Kur'an Çalışmaları" konu başlığı ele alındı.

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr İbrahim Hilmi Karslı ve Balıkesir Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Narlı'nın konuk olduğu programda, Mehmet Akif Ersoy'un hayatı ve şiirleri ele alındı.

"Zor zamanlar büyük insanları ortaya çıkarıyor." diyen Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Hilmi Karslı Mehmet Akif Ersoy'u şu ifadelerle anlattı: 

"İstanbul'da doğmuş, büyümüş. Osmalının güzide bir temsilcisi olarak görebiliriz. Mehmet Akif Ersoy'da ilk dikkatimizi çeken; bir hafızdır. Medresede tahsil gören, müderris olan bir zattır. Çok sağlam bir seviyede ulumi diniyyeyi tahsil etmiş birisidir. O aynı zamanda fen bilimlerini okumuş. Baytarlık mektebinden mezun olmuş birisidir."

İstiklal Marşı'nın önemine deinen Prof. Dr. Mehmet Narlı, şu ifadelere yer verdi:

"İstiklal Marşı'nı özellikle Mehmet Akif Ersoy'un yazması istenir. İstiklal Marşı'nı okumadan önce Mehmet Akif Ersoy'un dininin esaslarını; milliyetinin ruhunu karakteri hale getirmiş biri olduğunu bilmek gerekir. İstiklal Marşı'nın inançla başlayıp şükürle bittiğini çok iyi idrak etmemiz lazım. Cesaretle ve inançla başlar ve şükürle biter. İstiklal Marşı'nın dili milletin dilidir. İstiklal Marşı'nın ruhu milletin ruhudur.  İstiklal Marşı, Türkçenin en kuvvetli şiirlerinden biridir. Mecazları, sembolleri, ritmi ve ahengiyle. İstiklal Marşımızın aynı zamanda 'İstikbal Marşı'mız olduğunu da idrak etmemiz lazım."

Kur'an ve sanat ilişkisi açısından Mehmet Akif Ersoy'un şiirlerinin konuşulduğu  programda İstiklal Marşı'nın Kur'an-ı Kerim'den izler taşıdığını ifade eden Karslı, şöyle devam etti:

"Dinin tebliğinde edebiyat son derece önemli bir husustur. Dil, tebliğde çok  önemli bir unsurdur. Şiirler ilgili Hz. Peygamber'in de bir ifadesi var.  'Şiirde hikmetler vardır.' Şiirlerde insanlar mesajlarını çok daha etkili bir şekilde anlatırlar. Mehmet Akif Ersoy'un şiirlerine baktığımız zaman orada Kur'an'dan ilham alınarak o şiirin söylendiğini görüyoruz. Bizzat Kur'an-ı Kerim'in bir ayetini de şiirlerin de görüyoruz." 

"İftarı Beklerken" Necip Karakaya'nın sunumuyla ramazan ayı boyunca her gün saat 18.30'da Diyanet TV'de...