Orta Asya’nın Medeniyet Işığı Herat

20 Ekim 2015 Salı

Sık sık işgallere, savaşlara sahne olan Afganistan, bu ülke içerisinde, Orta Asya’nın önemli bir ilim merkezini, Herat’ı barındırıyor. Herat kenti, içinde bulunduğu coğrafyanın tüm zorluklarına rağmen, kendisine emanet edilen tarihi ve kültürel mirası içinde saklıyor… Haberimiz, günümüze kadar varlığını sürdüren bu mirasın iki önemli parçasından bahsediyor.

Orta Asya'nın Medeniyet Eşiği Herat Kenti

Afganistan’ın batısında yer alan kentin bağrındaki tarihi ve kültürel miras, tüm savaş ve işgallere rağmen hayatiyetini sürdürüyor. Bu mirasın önemli parçalarından biri 8 asırlık geçmişe sahip Herat Cuma Camii… 
 
Yapımına, 1201 yılında Gurlu Sultanı Gıyaseddin Muhammed Sam zamanında başlanan cami, oğlu Gıyaseddin Mahmut Han zamanında tamamlanmış. Zaman zaman tadilatlar ve genişletme çalışmaları geçirerek günümüze kadar ulaşmış.

Herat Cuma Camii ve Musalla Medresesi’nin 5 Minaresi Yüzyıllara Meydan Okuyor

Herat Cuma Camii, dört ana giriş kapısı, yapı içindeki dörtgen avluyu çevreleyen dört ana eyvan, 403 kubbe, 30 revak ile 2 büyük minareden oluşuyor. Tarihi yapı, sadece Herat'ın değil aynı zamanda Horasan bölgesi ve tüm Orta Asya'nın en büyük ve en önemli dini merkezlerinden biri olarak kabul ediliyor.
 
Bir başka tarihi şaheser ise Musalla Medresesi’nin minareleri… Günümüzde medrese tamamen yıkılmış durumda fakat medresenin 5 minaresi halen ayakta.