Dinin Medyada Doğru Temsili İçin Çözüm Önerileri Masaya Yatırıldı

6 Nisan 2015 Pazartesi

İstanbul Ticaret Üniversitesinin düzenlediği Medya ve Din Sempozyumu sona erdi. 2 gün süren sempozyumda dinin medyada doğru temsil edilmesi için çözüm önerileri sıralandı. Katılımcılar her medya organında bir din uzmanı bulundurulması konusunda ise hemfikirdi.

 

 
 
Din adamları, akademisyenler ve Radyo ve Televizyon Üst Kurulu üyeleri, öğrencilerle bir araya geldi. Medyanın dine olan yaklaşımı, sorunlar ve çözüm önerileri, “Medya Ve Din Sempozyumu”nda masaya yatırıldı. İstanbul Ticaret Üniversitesi İletişim Fakültesindeki sempozyumun konuşmacılardan biri de Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yayınlar Genel Müdürü Dr. Yüksel Salman’dı. Salman medyanın ekonomi politiğini ve dinin medyada negatif temsilini verdiği örneklerle anlattı. TV’lerdeki Ramazan programlarını değerlendiren Salman: “Ramazan ana haberlerden başlayarak bütün medyayı kuşatan bir festival havasında gerçekleşmektedir. Tüketim kültürü odaklı yayınlarla özel lüks iftar menülerinin yer aldığı yemek programları ramazanın ve oruç ibadetinin ruhundan uzak bir şekilde adeta israf sofralarını bizlere sunmaktadır.” dedi.
 
Salman, medyada din istismarını önlemek için gerekli çözüm önerilerini de sıraladı:
 
“Medyada din istismarı asla yapılmamalı. Yayınlarda propaganda dili kullanılmamalıdır. Medyada kullanılan dil ve üslup dini bilgiyi hafifletmemeli, sulandırmamalı ve İslam coğrafyasının ortak kodlarını dikkate almalıdır. Yayın organlarının din editörü, din muhabiri ya da din danışmanı olmalıdır.”
 
Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Özafşarda Diyanet mikrofonlarına yaptığı açıklamada dinin medyada doğru temsil edilmesi için, her medya organında din uzmanı bulundurulmasının gerekliliğine dikkat çekti. Özafşar, iletişim alanında dinle medya arasında da doğrudan bir ilişki olduğunu söyledi.