'Bir Fidan Bir İnsan' da geleneksel sanatlar ele alındı...

8 Aralık 2020 Salı
'Bir Fidan Bir İnsan' da geleneksel sanatlar ele alındı...

"Bir Fidan Bir İnsan" da geleneksel sanatlar ele alındı...

Diyanet TV’de ekranlara gelen "Bir Fidan Bir İnsan"da bu hafta doğadaki düzen ve intizamın geleneksel sanatlarda nasıl görüldüğü ele alındı.

Prof. Dr. Hüsrev Subaşı ve Türk Müziği Sanatçısı Agah Terzi'nin konuk olduğu programda, geleneksel sanatların nasıl ortaya çıktığı etraflıca masaya yatırıldı.

Sanatçıların olayları anlayıp özümseyerek eserlerini ortaya çıkardığını ifade eden Subaşı, İslam'ın geleneksel sanatlara etkisini şu sözlerle vurguladı:

"Kur'an-ı Kerim olmasaydı hat sanatı, tezhip sanatı, ebru sanatı olmazdı. Bütün sanatlarımızın arkasında Kur'an yatar. Necip Fazıl Kısakürek 'Sanat, Allah'ı aramakmış. Gerisi çelik çomakmış.' diyor. Eğer kainattan toparladığın onun verdiği renkler, onun kainatı süslediği seslerden, güzelliklerden aldıklarını bir anlamda tercüme etmen demek olan sanat hayatında Allah'ı aramak gibi bir amacın yoksa boşa nefes tüketiyorsun. Ömrünü harcıyorsun demektir. Her şey olabilirsiniz, sanatçı olmak kolay değildir. Sanatçı, perde arkasını görür, anlar, özümser, yorumlar. Bunu eser olarak ortaya çıkartır. Sanatçı bir anlamda, ilahi kudreti, kudretin ortaya koyduğu güzellikleri gözlere, kulaklara, duyularımıza arz eden bir mütercim gibidir." 

Türk tasavvuf müziğinden eserlerle programa eşlik eden Türk Müziği Sanatçısı Agah Terzi, doğa ile ilgili şunları söyledi:

"Rabb'im bizi topraktan yarattı. Topraktan uzaklaştıkça hastalanıyoruz. Fıtratımız aslında toprak bizim. Ne kadar yakın olursa o kadar aslımıza dönüyoruz. Ruhsal sıkıntılardan uzaklaşıyoruz."

“Bir Fidan Bir İnsan” her Pazar saat 17.00’de Diyanet TV’de…