'Din ve Medya İlişkisi İçler Acısı Durumda'

3 Nisan 2015 Cuma

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez İstanbul’da düzenlenen Medya ve Din Sempozyumu’nda konuştu. Başkan Görmez günümüzde din ve medya ilişkisinin içler acısı bir durumda olduğunu vurgulayarak, dini, cuma saati ve ramazan programlarına indirgeyen medyayı eleştirdi.


 

 


 
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez dinin medyada ele alınış biçimine tepki gösterdi. İstanbul Ticaret Üniversitesinde düzenlenen Medya Ve Din Sempozyumunda konuşan Başkan Görmez dini, cuma saati ve ramazan programlarına indirgeyen medya organlarını çarpıcı bir dille eleştirdi: “Dini takvim sayfasına ve cuma saatine indirgeyen bir medya Müslümanlığı tarzı bir ilişkiyle medya din ilişkisi sağlıklı bir zemine oturamaz. Yılın belli bir ayında, haftanın belli bir gününde dini bir sayfa hazırlatan ya da bir program yayınlayan medya organının dini ele alış biçimi ne kadar doğrudur, bu sorgulanmalıdır elbette.”

Başkan Görmez dinin medyada doğru aktarılmamasından yakındı, halkın medyadan beklentisinin de cuma sayfaları değil, değil, doğru haber vermesi olduğunu söyledi: “Halbuki dinin ondan beklediği bir cuma sayfası hazırlaması değil yalan haber yapmamaktır, olanı olduğu gibi aktarabilmesidir, doğru haber vermektir, insanları yanıltmamaktır, şaşırtmamaktır, kişinin mahremine girmemektir ve hiçkimseye iftira atmamaktır.”

Diyanet İşleri Başkanı Görmez bu bağlamda ülkemizde din ve medya ilişkisini de “içler acısı” olarak niteledi:

“Din ve medya ilişkisi içler acısıdır. Ve pekçok noktada medyanın bu konudaki yaklaşım biçiminin hemen her inanıştaki insanı rahatsız ettiğini açıkça belirtmek isterim. Ülkemizde 31 Mart vakasından bu yana dinin varlığı irtica ile eşdeğer bir şekilde işlenmiştir. Dünün Türkiye’sinde irtica söylemi ne ise bugünün dünyasında da İslamofobi odur.”
Başkan Görmez, dinin doğru aktarılmasını sağlamak üzere medya organlarında bir din uzmanı bulundurulmamasını da eleştirdi, bu konuda Diyanet İşleri Başkanlığının rolünü hatırlattı.

Sempozyumda konuşan Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Üyesi Nurullah Öztürk ise; RTÜK’ün en çok manevi değerlerin istismarıyla ilgili şikayetler aldığını belirtti. İstanbul Ticaret Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mete Çamdereli de bazı örnekler üzerinden medyanın İslam’la uyum içinde olmadığını söyledi.