Dr. Ekrem Keleş, Avrupa’dan Gelen Gençlerle Bir Araya Geldi

9 Ağustos 2017 Çarşamba

Diyanet İşleri Başkanvekili Dr. Ekrem Keleş, ‘Değerler Eğitimi Programı’ kapsamında, Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden Türkiye’ye gelen gençlerle buluştu.

Diyanet İşleri Başkanlığı Dış İlişkiler Genel Müdürlüğünün yurt dışındaki millet varlığımızın çocuklarının dini, ahlaki ve tarihi kökenleri ile buluşturulması amacıyla düzenlediği programda gençlerle bir araya gelen Diyanet İşleri Başkanvekili Keleş, gençlerin ziyaretinden duyduğu mutluluğu belirterek, “Siz kıymetli evlatlarımızı Başkalığımızda görmekten, sizleri burada ağırlamaktan büyük bir mutluluk ve bahtiyarlık duyduğumu ifade etmek istiyorum. Hoş geldiniz. Ne iyi ettiniz de geldiniz” dedi.

Din İşleri Yüksek Kurulu konferans salonunda Almanya, Belçika ve Hollanda’dan gelen öğrencilerle sıcak bir sohbet gerçekleştiren Başkanvekili Keleş, gençlere bazı tavsiyelerde de bulundu. Diyanet İşleri Başkanvekili Keleş, Hz. Muhammed’in “Kim ilim öğrenmek için yola çıkarsa, Allah onu cennete giden yollardan birine dahil etmiş demektir. Melekler, ilim talibinden memnun olarak kanatlarını (üzerlerine) koyarlar" hadis-i şerifine atıfta bulunarak, "Siz buraya ilim öğrenmeye, değerler eğitimi almaya geldiniz. Dolayısıyla buraya siz meleklerle birlikte geldiniz" dedi.  Avrupa'dan gelen öğrencilere en büyük vazifelerinin İslam’ı güzel temsil etmek olduğunu belirten Başkanvekili Keleş, öğrencilere hitaben şunları söyledi;

“Çevrenizdekiler sizin hayatınıza baktığında İslam’ın güzelliklerini görmeli…”

Birisi baktığında, sizin yaşantınızda İslam'ın güzelliklerini görmeli. Doğruluk, dürüstlük, güvenilirlik, ahde vefa, sadakat bütün bunları sizin hayatınızda görerek 'İslam, ne güzel bir dinmiş' diye imrenmeli adeta. İslam'ın güzelliklerini yaşantıyla ortaya koymak gerekir. “Bilgi ve ahlaki bakımından donanımlı yetişmelisiniz…” İkinci olarak, kendinizi iyi yetiştirmelisiniz. Bilgi ve ahlaki bakımdan donanımlı yetişmelisiniz ki içinde bulunduğunuz toplumda etkin bir konuma gelebilesiniz. Bir Müslüman olarak içinde bulunduğunuz toplumda etkin bir konuma gelmeniz, İslami değerlerin daha iyi tanınmasına vesile olur. “Avrupa’da bir hastalık gibi yayılmaya başlayan İslamofobi karşısında mücadele edeceksiniz…”

Üçüncü vazifeniz ise, Avrupa’da bir hastalık gibi yayılmaya başlayan İslamofobi karşısında mücadele etmektir. Sizler şu anda oranın dilini, kültürünü, hukuki haklarınızı biliyorsunuz. Meşru ölçüler içinde, hukuki zeminde İslamofobi karşısında Müslümanların haklarını savunmak sizin gelecekte en büyük  hedeflerinizden biri olmalıdır.

"İslam ilkelerine bugün insanlığın çok ihtiyacı var…"

Hz. Muhammed'in ortaya koyduğu nizam, herhangi bir kesimin ya da ırkın üstünlüğünü savunanların yaklaşımlarını yerle bir etti. İnsanların eşitliği bağlamında, dünyanın ihtiyaç duyduğu en önemli ilkelerden birisini Hz. Muhammed ortaya koymuştur. İslam dininin bu güzel ilkelerine bugün insanlığın çok ihtiyacı var. Sevgili gençler inşallah siz bu güzel ilkeleri, İslam'ın bu güzelliklerini insanlara aktaracaksınız ama aktarabilmek için ilk önce kendimizin bunları hayatımızda yaşaması gerekiyor. Sözümüz başka, davranışımız başka olursa o zaman İslam'ın güzelliğini insanlara aktaramayız.

Değerler Eğitimi Programı kapsamında öğrencilere yönelik dini ilimlerin yanı sıra kültürel ve sportif faaliyetlerle birlikte Türkiye’nin bazı illerine de geziler düzenleniyor. Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden 40 öğrencinin katıldığı Değerler Eğitimi Programına bugüne kadar 3 bin öğrenci katıldı.