Güneydoğu’da Camiler Yenileniyor

12 Nisan 2016 Salı

Kentleri savaş alanına çeviren bölücü terör örgütünün faaliyetlerinden en çok bölge halkının sosyal ve dini hayatı zarar gördü. Fakat güvenlik güçlerinin etkili mücadelesinin ardından yaralar sarılmaya başlandı. Asırlardır ayakta duran Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki Ulu Cami, kısa süre içinde eski günlerine dönecek. Tarihi yapının restorasyonuna başlandı, çalışmaların yıl içinde tamamlanması bekleniyor.

Tarihi Ulu Cami’nin Ara Verilen Restorasyon Çalışmaları Başladı

İslam dünyasının 5. Harem-i şerifi olarak nitelendirilen Diyarbakır’daki ilim ve kültür merkezi tarihi Ulu Cami’de restorasyon yeniden başladı.Terör saldırıları nedeniyle ara verilen çalışmalar hızla devam ediyor.

Anadolunun en eski camilerinden biri olan yapı, daha önce bir kiliseydi. 639 yılında araplar tarafından camiye dönüştürüldü. Bu tarihten sonra da yapının dört ayrı cephesi müslümanlığın dört ana mezhebine ayrılmış. İçerisinde bir medresenin de bulunduğu camide şimdiye kadar pekçok ilim adamı yetişmiş.Türkiye’nin en önemli inanç merkezlerinden olan Ulu Camide; bölgedeki terör operasyonları süresince güvenlik endişesi sebebiyle restorasyon çalışmaları durdurulmuştu. Operasyonların tamamlanmasının ardından yeniden harekete geçildi.

6 ayrı bölümden oluşan ulu caminin 4 bölümünde restorasyon tamamlandı. Restorasyonla birlikte tarihi yapının bilinmeyen birçok yönü ve güzelliği de gün yüzüne çıktı.

Bölücü Terör Örgütü Pek Çok Camiyi Tahrip Etti, Yakıp Yıktı

Sadece Ulu Cami değil terör saldırıları nedeniyle bölgedeki onlarca cami ve mescitte ibadet yapılamadı. Başta tarihi Kurşunlu Camii diğer adıyla Fatihpaşa Camii olmak üzere şimdiye kadar pekçok cami zarar gördü. İbadethaneler tahrip edildi, yakılıp yıkıldı.