İbadetlerimizi Güzel Ahlak Olarak İçselleştirmeliyiz...

28 Nisan 2023 Cuma
İbadetlerimizi Güzel Ahlak Olarak İçselleştirmeliyiz...
İbadetlerimizi Güzel Ahlak Olarak İçselleştirmeliyiz...

“Güvenle İzleyin” yayın politikasını benimseyen Diyanet TV, “Yeni Güne Merhaba” adlı programı hafta içi her gün izleyiciyle buluşturuyor. Programda; dini konular, çocuk yetiştirme yöntemleri, sağlıklı yaşamın sırları, verimli ders çalışma yöntemleri, sosyal medya okuryazarlığı gibi sosyal hayatımızın içinde de yer alan konular konuşuluyor.

"Yeni Güne Merhaba"da "İbadet Alışkanlığı Kazandırmada Ailenin Rolü" konu başlığı ele alındı. Programda konuşan Diyanet İşleri Başkanlığı Vaizesi Zehra Tuncel, ailenin çocuklara ibadet alışkanlığı kazandırmada önemli bir rol oynadığını vurguladı.

Çocukların ibadet alışkanlıklarının kazanılması ailelerin sorumluluğunun önemli bir konu olduğunun vurgulandığı programda İslam dininde ibadetler, insanın Allah'a olan bağlılığını ve sadakatini gösterirken aynı zamanda manevi açıdan da insanın kendisini geliştirmesine yardımcı olduğuna da değinildi.

Tuncel, özellikle çocukların küçük yaşlardan itibaren anne-babayı örnek alarak namaz kılmaya alıştırılması gerektiğini belirtti. Ailelerin çocuklarına örnek olmaları ve namazın önemini anlatmaları gerektiğinin altını çizen Tuncel, diğer ibadetlerin de küçük yaşlarda çocuklara öğretilmesinin önemine dikkat çekti. Programda, ailelerin çocuklarına ibadet alışkanlığı kazandırmak için birçok yöntem olduğu da vurgulandı. Bunlar arasında öğretici kitaplar, çocuklara özel hazırlanan namaz seccadeleri ve ezberleme kartları gibi materyallerin kullanımı da yer aldı.

Diyanet İşleri Başkanlık Vaizesi Zehra Tuncel, ibadetlerin güzel ahlak olarak içselleştirilmesi gerektiğini vurguladı. Tuncel, sadece dini bilgilerin ezberlenmesinin yeterli olmadığını, bunların güzel ahlaka dönüştürülmesi gerektiğini söyledi. Tuncel, Peygamber Efendimizin öğretilerinin bilinmesinin önemli olduğunu ancak bunların hayata geçirilmesi ve güzel ahlaka dönüştürülmesi gerektiğini belirtti. Tuncel, örnek olarak trafikteki davranışlarımızın da güzel ahlakın bir yansıması olduğunu ve öğrendiğimiz bilgileri hayatımıza uygulamamız gerektiğini ifade etti. Ayrıca Peygamber Efendimiz'in güzel ahlakı tamamlamak için gönderildiğini belirten Tuncel, ibadetlerin güzel ahlaka dönüştürülmesinin önemine vurgu yaptı. Tuncel, şöyle devam etti:

"Siyeri kronolojik olarak ezberliyoruz. Namaz kılıyoruz. Peygamber Efendimizin öğretilerini dinliyoruz. Bunlar çok önemli şeyler. Çünkü zemin hazırlıyor. O bilgi olmadan diğer sonucu elde edemiyoruz. Orada kalmaması lazım  sol elle yememek gerektiğini biliyoruz. Ama sadece orada kalmamalı güzel ahlaka dönüşmeli. Peygamber Efendimiz'in hadisi aktarılıyor. Herkesin sonuçta dünyada kul hakkını gözetmesi gerektiğini ve ahirette kimsenin hakkının kimsede kimsede kalmayacağını dair hadisleri öğreniyoruz, ezberliyoruz. Bunu güzel ahlak olarak hayatımıza uygulamalıyız. En basitinden bir sıra söz konusu ise hemen böyle öne geçmeyi bir sanki marifetmiş gibi algılamamalıyız. Bir beceriklilik olarak görmemeliyiz. Trafikte ışığın veya kameranın olmadığı yerde ışığa riayet etmiyorsak; başkasının sırasını alıyorsak; bunlar bizim sadece öğrendiğimizi ama bunu hayatımıza uygulamadığımızı gösteriyor." 

"Ahlaka dönüşmüş olması bir anlamda bir eğitim gerçekleşmişse o bilginin ahlaka dönüşmüş olduğunu gösteriyor. Peygamber Efendimiz öyle buyuruyor 'Ben güzel ahlakı tamamlamak üzere gönderildim.' yoksa sadece bilgi vermek için değil. Peygamber Efendimiz mesleğinin öğretmenlik olduğunu da ifade ediyor. Bu öğretmenliği, sadece bilgi biriktirmek olarak ifade etmiyor. Hayatında da bunun örnekleri var. Mesela öğretin diyor çocuklara kendi de öğretiyor. Biz namaz kılmayı öğreniyoruz. Sureleri öğreniyoruz, sonra bilen birisi anlatıyor. Okunacak sureleri, tesbihatı... Bunları öğreniyoruz. Bunları şekil olarak da yapıyoruz ama ayeti kerime 'Muhakkak ki namaz, sizi her türlü kötülükten yanlışlıktan korur.' eğer o kıldığımız namaz öğrendiğimiz ve uyguladığımız bizde güzel ahlak olarak içselleşemiyorsa o eğitim tam olmamış, demektir."

"Yeni Güne Merhaba" hafta içi her gün saat 10.30’da Diyanet TV’de…