Manevi Destek Hizmeti Büyük İlgi Görüyor

15 Nisan 2016 Cuma

Hastanelerde tedavi gören hasta ve yakınlarına manevi destek hizmeti uygulaması hayata geçirildi... Bu hizmetin verildiği noktalardan biri Ankara Numune Hastanesi…

Tam 1 yıl önce Sağlık Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasında, hastanelerde tedavi gören hastalara ve yakınlarına manevi destek hizmeti verilmesi konusunda bir protokol imzalanmıştı.

Projenin hayata geçirilmesine ilişkin çalışmalar kapsamında başkanlıkta çalıştaylar düzenlendi… Türkiye’nin çeşitli hastanelerinde ve sağlık kurumlarında görev yapan uzmanlar, akademisyenler ve Diyanet yetkilileri bu çalıştaylarda yer aldı. 

Türkiye genelinde belirlenen 20 din görevlisine din psikolojisi, dini ve manevi bakım, hasta ve hasta yakınlarıyla iletişim, pastoral psikoloji, dua vaizliği gibi birçok konuda eğitimler verildi.

Hastanelerde Manevi Yaralara Din Görevlileri Merhem Oluyor

Hazırlıkların tamamlanmasının ardından, pilot hastane olarak seçilen ankara numune hastanesinde din görevlileri çalışmalarına başladı. Şimdi, hastalarla bir araya gelip onların manevi ihtiyaçlarına merhem olmaya gayret ediyorlar. 

"Geçtiğimiz yıl sağlık bakanlığı ile diyanet işleri başkanlığı arasında imzalanan manevi destek protokolü kapsamında ankara numune hastanesinde din görevlileri hastalara manevi destek eğitimi veriyor."

Hastanede kapılar tek tek çalınıyor, hastaların hatırları soruluyor. Manevi destek uzmanı Zehra Yıldız, yaklaşık sekiz aydır Ankara Numune Hastenesi'nde hastalar ve yakınlarıyla görüşüyor. Hastalığın yol açtığı olumsuz duygulardan uzaklaşma, farkındalık, moral ve motivasyon desteği sağlayan paylaşımlarda bulunuyor. "Uygulamamız bizler hastaların hasta odalarına giderek onları ziyaret ediyoruz eğer ki görüşmek istelerse konuşmak istiyorlarsa aktif dinleme şekliyle biz kendilerine yaklaşıyoruz aslında manevi destek aktif dinlemedir hastalarımızı burada yalnız bırakmamak esası var. " 

Hastalar da manevi destek hizmetinin kendilerine moral verdiğini dile getiriyor. "Hocamız geldi yanınıza telkinlerde bulundu güzel sözler söyledi neler söylersiniz? Çok memnun olduk çok sağ olun yalnızımda burada iyi geldi Allah razı olsun sizden. "

"Çok güzel bir şey düşünmüşsünüz kimsesi olmayanlar için en azından hastaları memnun etmek babında yani mükemmel tebrikler."

Bu arada, din görevlileri, hastalar ve yakınlarının yanısıra hastane personeline de manevi destek hizmeti veriyor. Ankara Numune Hastanesi Başhekimi Prof.Dr. Nurullah Zengin’e göre, yapılan çalışmalar büyük bir eksikliği gideriyor.  

"Hastalarımızı yatağında ziyaretle hasta yakınlarının bulunduğu yerde görüşerek bu hizmeti kendilerine verdi. Bunların rakamları var istatistikleri var geri bildirimleri hastaneye gerçekten bir ihtiyaç giderildi. Daha nitelikli bir sağlık hizmetinin önü açıldı."

Ankara 1.bölge kamu hastaneleri birliği genel sekreteri Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz da yapılan uygulamanın hastalar açısından çok önemli olduğunun altını çizdi. 

"Burada hastanın ihtiyaç duyduğu manevi desteği alabilmesi hastanın kendi isteğiyle orantılı manevi yönden desteklenmesi hastaların gerçekten tıbbi tedavinin de daha iyi yönde ilerlemesi anlamında katkı sağlıyor."