Mukabele Geleneği

1 Haziran 2017 Perşembe

Mübarek Ramazan ayı vesilesiyle camiler, evler bir kez daha Kur’an halkalarıyla şenleniyor, yüce kitabımızla haşır neşir olan gönüller mukabele geleneğiyle biraraya gelip Hatmi Şerif yapıyor. Peki bu güzel gelenek nereden geliyor? Nasıl bir önemi var? İşte cevabı…

Müminler Kur’an Ayı Ramazan’da Kur’an Halkalarında Buluşuyor

Camiler bir kez daha mukabele halkalarıyla şenlendi. Müminler her gün Allah kelamını okumak için biraraya geliyor ve Kur’an ayı Ramazanda kuranla buluşuyor.

Mukabele karşılıklı okuma anlamına geliyor… peki bu anlamlı gelenek nereden geliyor?

"Mukabele geleneği doğrudan sevgili peygamberimiz ve Cebrail (a.s) her ramazanda gelir peygamberimize gelir ve Kuran-ı Kerimi okur o yıl içinde gelen ayetlerin tekrarını yaparlar, peygamberimiz de cebraile okur böylece Kuran-ı Kerim'in sağlamasını yaparlar. Kuranın doğru olarak günümüze gelmesinin delili budur."

"Daha sonra Sahabei Kiram bu geleneği sürdürmüş, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde de mukabele yapmak, hem halkın hem de saray hanedanının ramazan geleneği olarak devam etmiş. Günümüzde ise rahmet ayı ramazanda müminler bu gelenekle biraraya geliyor, Kur’anı Kerimi hatmediyor."

Din İşleri Yüksek Kurulu üyesi Mehmet Kapukaya mukabele geleneğinin önemine vurgu yapıyor ve Ramazan’da başlayıp yarım bırakanlara bir uyarıda bulunuyor;

"Siz Ramazan ayı boyunca mukabeleyi takip ederseniz veya herhangi bir yerde hatim okunan bir yerde ya da hatimle teravih kılınan bir yerde teravihi takip ederseniz Kuran'ın tamamını dinlemiş olursunuz. Bundan daha büyük bir nimet de olmaz. Yüce Allahın kelamının tamamını dinleme ona kulak verme şerefine sevabına nail olmuş olursunuz."