Organ bağışı hakkı kimindir?

16 Ağustos 2022 Salı
Organ bağışı hakkı kimindir?

Organ bağışı hakkı kimindir?

Diyanet TV'de ekranlara gelen "Dini Gündem" programında "İslami Açıdan Organ Nakli" konu başlığı ele alındı.

Programda, "Organ bağışında aileye düşen görevler neler?" "Organ bağışında ailenin tasarrufu var mı?" "Organ bağışı noktasındaki ulema görüşleri neler?" sorularına Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı Halil Kılıç tarafından cevap verildi.

Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı Halil Kılıç, organ bağışı noktasında karşılaşılan durumları şöyle sıraladı:

"Kişiler, organ bağışlama noktasında farklı durumlarla karşılaşabiliyorlar. Birincisi, kişi hayattayken organlarını bağışlamak istemiştir. Ailesi de ona uygun davranmıştır. Bunda bir problem yok. İkincisi, kişi hayattayken organlarını bağışlamak istemiyordur, ailesi de buna uygun tasarrufta bulunmuştur. Bunda da bir problem yok. Kişi hayattayken organlarını bağışlama kararı almış ve devlet kişinin cebinde organ bağışlama kartı çıksa bile ailesine soruyor. ‘Yakınlarınızın beyin ölümü gerçekleşti, organlarını bağışlamak ister misiniz?’ şeklinde ailesinin rızasını alıyor. Bu durum var. Bir de tersi durum var. Kişi hayattayken organlarını bağışlamak istemiyor. Ailesi onun organlarını bağışlamak istiyor.” 

Organ bağışı noktasında ulemanın üç görüşü olduğunu ifade eden Kılıç, şu ifadelere yer verdi:

"Bu konuyla ilgili üç ayrı görüş var. Kişi vefat ettikten sonra ailesi karar verir. İkinci kanaat kişinin iradesi dahilinde hareket edilir. Üçüncü kanaat, olumlu nitelikte görülen 'evet' görüşü kabul edilir. Bizim bu konudaki görüşümüz, kişi organ bağışı için evet dese bile ailenin de rızası alınması lazım. Bu açıdan vefat edenin yakınlarının görüşlerini devlet de alıyor. Kişinin onayı olsun ya da olmasın burada nihai tasarrufta bulunan yakınlarının bir sorumluluğu olmayacağını da söyleyebiliriz."