Ramazan’da Nasıl Beslenmeliyiz?

11 Mayıs 2018 Cuma
Ramazan’da Nasıl Beslenmeliyiz?

Günler haftaları, haftalar ayları kovaladı ve 11 ayın sultanı mübarek Ramazan ayı geldi, çattı. Müminler 30 gün boyunca oruç ibadetini yerine getirecek. Tabi oruçla birlikte beslenme alışkanlıkları da değişecek. İşte, Ramazan’da iftar ve sahur sofraları için beslenme önerileri.

Nefsimizin en önemli imtihanlarından biri olan ramazan ayı beslenme alışkanlıklarımızı da gözden geçirmemiz gereken bir zaman dilimi. Orucu sağlıklı bir bedenle tutabilmek için birinci kural sahur öğünü;

İftarda hafif yiyecekler yenmeli, mutlaka sahur yapılmalı

Diyetisyen Ayşenur Aksungur: "Ben genellikle danışanlarıma kahvaltı tarzını tercih etmelerini istiyorum çünkü hem tok tutar, hem de günü daha rahat geçirmelerini sağlar. Özellikle sahurda tatlı yememelerini ikaz ediyorum çünkü tatlı yenildiği zaman gün içinde sıcakların da etkisiyle çok fazla su ihtiyacı olabiliyor. Sahurda mesela yumurta tercih edilebilir. Yumurtanın yanında peyniriniz olabilir domates salatalık yeşilliğiniz yanında biraz zeytin olabilir ve tam buğday ekmeği olduğu zaman sağlıklı bir menü olmuş oluyor."

Uzun süren oruçlu bir günün ardından sıra nefis yiyeceklerle donatılan iftar sofralarına geliyor. Peki Ramazanı sağlıklı bir şekilde geçirmek için iftarda nasıl beslenmeli?

"İftarımıza hurmayla başlayalım çünkü vücudun amino asite ihtiyacı var, hem de şeker ihtiyacını karşılamış olacağız. Ve hemen arkasından su ihtiyacını karşılamamız gerekiyor. İki bardak su içiyoruz hemen arkasından bir kase çorbamızı içiyoruz ve çorbamızı içtikten sonra namazımızı kılalım bi 10 dakika ara verelim ki burada midemize çok fazla yüklenmiş olmayalım diye. Ana yemeğe geçiyoruz. İsterseniz salatayla devam edebilirsiniz bir anda yüklenmeyelim diye daha sonrasında bir gün et yemeği bir gün sebze yemeği tüketebilirsiniz."

İftarda yediklerimiz kadar, onları vücudumuza nasıl aldığımız da çok önemli;

"Yemeklerimizi çok dikkatli bir şekilde yememiz lazım ağızda çok iyi bir şekilde çiğnememiz lazım her lokmamızı en azından 21 kez çiğnersek hem kendimizi daha iyi hissederiz hem sindirim açısından da sıkıntı yaşamayız ve daha sağlıklı olabiliriz."

Ramazan ayı boyunca dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri de bol sıvı tüketimi.

"İftarla sahur arasında olabildiği kadar bol su tüketmemiz gerekiyor. Çünkü gün içinde su ihtilacımız var bunu karşılamamız lazım ve sahura kadar olabildiği kadar su tüketelim."