Slovakya’daki Müslümanların Durumu

15 Ocak 2016 Cuma

Slovak Başbakan’ın İslamofobik Sözlerine Suç Duyurusu

Paris'te düzenlenen terör saldırıları Avrupa’da islam karşıtı dalgayı giderek güçlendirirken, bu kez Slovakya'da müslüman karşıtı bir söylem gündemde… Başbakan Robert Fico, müslümanları terörizm ve cinsel şiddetle aynı bağlamda değerlendiren açıklamalar yaptı. Seçim dönemine giren ülkede aşırı sağcı oyları hedefleyen Fico hakkında, etnik ve ırkçı nefreti körüklediği gerekçesiyle suç duyurusunda bulunuldu. 

Müslümanlara yönelik nefret söylemi bu kez Slovakya’yı sardı. Seçim kampanyasını "Slovakya'yı koruyacağız" sloganıyla başlatan Başbakan Robert Fico, Almanya'da yılbaşı gecesi yaşanan taciz olayları sonrası yaptığı açıklamada, Slovakya'da birleşik müslüman cemaatinin oluşmasına asla izin vermeyeceklerini söyledi.

Açıklamaya ilk tepki ülkedeki müslümanlardan geldi. Slovakya İslam Vakfı, ''Almanya'da meydana gelen olaylar dolayısıyla endişeliyiz. Kim olursa olsun islam'ı, Slovakyalı müslümanları terörizmle veya cinsel şiddetle aynı bağlamda ele almasını reddediyoruz.'' açıklaması yaptı. 

Başsavcılık ise, Başbakan Fıco hakkında, “Etnik ve ulusu aşağılama, etnik ve ırkçı nefreti körükleme şüphesiyle” suç duyurusunda bulunulduğunu açıkladı. Son gelişmeler, islam düşmanlığının medya ve siyasiler tarafından körüklendiği Slovakya’daki müslümanları da geleceklerinden endişe eder hale getirdi. Slovakya İslam Vakfı, siyasilerin islam karşıtı sözlerinin müslümanlara, islamofobik saldırılar olarak geri döndüğünü belirtti. 

Irkçı tutum kendini sığınmacılar konusunda da gösteriyor. Çek Cumhuriyeti ve Slovakya, müslümanların ülkede yerlerinin olmadığını belirterek sadece hristiyan sığınmacı kabul edeceklerini açıklamış, Slovak Başbakan Fico, Paris’teki saldırılardan sonra "Ülkemizdeki bütün müslümanları tek tek izliyoruz" ifadesini kullanmıştı.

Ülkede 5 Bin Müslüman Var Ama Tek Bir Cami Yok

Yaklaşık 5,4 milyon nüfuslu Slovakya'da 5 bin civarında müslüman yaşıyor. Müslümanların cami için yaptıkları başvurular ise Slovak yasalarına göre dini toplulukların yasal statü kazanabilmesi için 20 bin kayıtlı üyesinin bulunması gerektiği için yıllardır reddediliyor. Bu durum da Slovakya’yı, camisi olmayan tek Avrupa birliği ülkesi konumuna getiriyor.