'Yeni Güne Merhaba’nın Konuğu DİB Yardımcısı Prof. Dr. Huriye Martı Oldu

16 Ocak 2019 Çarşamba
'Yeni Güne Merhaba’nın Konuğu DİB Yardımcısı Prof. Dr. Huriye Martı Oldu

‘Yeni Güne Merhaba’nın konuğu Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Huriye Martı oldu…"

Diyanet TV ekranlarından her sabah evlere konuk olan ‘Yeni Güne Merhaba’ programının konuğu Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Huriye Martı oldu. Günlük hayata dair konularla Diyanet TV’nin gündüz kuşağının vazgeçilmez programı Yeni Güne Merhaba programına konuk olan Başkan Yardımcısı Martı, aileye dair önemli açıklamalarda bulundu.

Alanında uzman isimlerle, aile hayatından çocuk gelişimine, manevi dünyamızın eğitiminden sosyal hayata dair birçok meseleyi konu edinen programın konuğu Başkan Yardımcısı Martı, insanın tek başına yaşamak için yaratılmadığını sosyal bir hayatın içinde var olduğunu belirterek, “İnsanoğlu tek başına yaşamak için yaratılmış bir varlık değil. Her halükarda daha doğumundan başlamak üzere ölümüne kadar hayatının her çağında diğer insanlarla birlikte olmak ve yakınlarıyla akrabalarıyla sıkı ilişkiler kurmak ihtiyacı hissediyor.” dedi.

İnsanın yaşının ne olursa olsun hayatında ailenin son derece önemi olduğuna değinen Martı, “Ailenin insanın hayatında hangi yaşta olursa olsun son derece önemli bir yeri var. Aile bilinci işte bu ailenin vazgeçilmez önemini fark etmek demek. İnsanın özellikle bu modern çağda postmodern dönemde özgür olması, yalnız yaşaması, dilediğince hayat kurması üzerine devamlı bir propaganda varken ailenin insanın özgürlüğünü kısıtlamadığını aksine insanın hayatına anlam kattığını ve insanı geliştirdiğini, insanın hangi çağda hangi dönemde hangi coğrafyada olursa olsun her halükarda fıtratı gereği yaratılışındaki kodlar gereği bir aileye muhtaç olduğunu bilmek demek.” diye konuştu.

Ailenin insan hayatındaki etkin gücüne de dikkat çeken Martı programda şöyle konuştu; “İnsanın kişiliğini oluşturan ailedir…” İnsanın kişiliğini oluşturan, alışkanlıklarını belirleyen, insana neyin iyi neyin kötü olduğunu, neyin güzel neyin çirkin olduğunu hatta neyin sevap neyin günah olduğunu öğreten yuva ailedir. Dolayısıyla ailenin insanın bir ömrü üzerinde çok ciddi tesiri var. İnsan hiçbir zaman ailesinden gördüğü anne babasından gördüğü desteği, eşinden gördüğü muhabbeti, çocuklarından gördüğü sevgiyi saygıyı dışarda bulamaz. Dolayısıyla bunun o aile içindeki değerlerin korunması ve yaşatılması gerekiyor. Aile konusunda büyük hassasiyet göstermek gerekiyor. Gençlere de bu aile bilincini aşılamak gerekiyor.

“Ahlak, insanın çevresindeki bütün varlıklarla ilişkisini ilgilendiren bir kavram…”

Ahlak, insanın çevresindeki bütün varlıklarla ilişkisini ilgilendiren bir kavram. Yani insanlarla insanlar arası ilişkilerden başlayın da insanlarla tabiat arasındaki, insanın çevresiyle ilişkisi, bitkilerle, hayvanlarla ilişkisi, toplumun tamamıyla ilişkisi mutlaka bir ahlak zemini üzerine kurulmalı. Bu ahlak zemininin aslında sağlam olması, kaliteli olması, bir insanın vicdanlı, insaflı, saygılı ve topluma faydalı olması ailede öğrenilen bir şeydir. Ahlakın temelini atan zemini döşeyen insanın bir ömür üzerinde yürüyeceği zemini oluşturan ailedir. Ailenin ahlakı çok önemlidir. Aile ahlakı derken çocukları karşımıza alıp da onlara ahlak eğitimi vermekten ziyade ailenin ahlaklı bir ilişki ağına sahip olmasından bahsediyoruz. Aile ahlakının da bir takım temel prensipleri var. Biz bu aile eğitimlerimizde de aile ahlakının temel prensipleri üzerinde duracağız inşallah.

Diyanet’ten ‘Temel Aile Bilinci Eğitimi…

Temel aile bilinci adını verdiğimiz bu eğitim Diyanet İşleri Başkanlığımızın bugüne kadar yaptığı en büyük aile eğitimidir. Bu aile eğitimi sayesinde pek çok insana ulaşabileceğimizi umut ediyoruz. Aslında aile eğitimlerinin her yaşta verilmesi lazım yani hem çocuklar için hem gençler için hem yeni evliler için hem de anne babalar için aile eğitiminin farklı farklı boyutları var. Bu boyutların bu kitapta önce temel bir zemine oturmasını istedik. Bu çalışmanın 12 dersi aile içerisindeki iletişim becerileri ile başlıyor. Bir çocuğun aile içerisinde hakları, değeri, önemi; bir gencin aile içerisinde duruşu, gençle iletişimin temelleri; yaşlının hakları; bir engelli varsa ailede engelli ailesinin üzerine düşen sorumluluklar ve toplumun o aileye nasıl destek olacağı gibi pek çok konu barındırıyor. Teknoloji bağımlılığından kurtulmak için teknolojinin nasıl bilinçli kullanılacağı ve madde bağımlılığında sigara, içki, uyuşturucu madde gibi bağımlılıklar da ailenin çok ciddi zarar aldığını biliyoruz ailemizi nasıl bu bağımlılıklardan koruyabileceğimiz, merhametli şiddetten uzak bir yuva kurulabileceği gibi konular da ayrıca işleniyor.

Projeden sorumlu olan Din Hizmetleri Genel Müdürlüğümüzdür. Aynı zamanda Kur'an kurslarımızda bu projenin de yaygınlaştırılmasını sağlayan Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğümüze de çok teşekkür ediyorum. Bu bir ortak çalışmadır ve dediğim gibi Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bugüne kadar yaptığı en büyük en geniş kapsamlı aile eğitimidir hayırlara vesile olmasını diliyorum.

Ayşe Çağlayan’ın sunumu ile Yeni Güne Merhaba, hafta içi her gün canlı yayınla sizlerle.