DİB Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Huriye Martı Asılsız İddialara Cevap Verdi

4 Ocak 2018 Perşembe

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Huriye Martı, Diyanet İşleri Başkanlığıyla ilgili son günlerde ortaya atılan asılsız iddialara cevap verdi. “Erken yaşta evliliklere asla onay vermedik, bundan sonra da vermeyeceğiz” diyen Martı, Diyanet’in İslam dininin temel kavramlarına aykırı hareket etmesi azla söz konusu olamayacağının altını çizdi;

 “DİB ile ilgili aslında belki de daha asılsız bir haber üretilemez. Çünkü DİB’nın en önemli çalışma alanlarından birisi aile ve aile bireylerinin korunmasıyla ilgili alandır.”

Martı: Diyanet asla İslam’ın temel değerlerine aykırı hareket etmez

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Huriye Martı, Diyanet İşleri Başkanlığının, kız çocuklarının erken yaşta evlenebilecekleri yönünde açıklamada bulunduğuna dair asılsız iddiaları TRT Haber ekranlarında cevapladı; Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, İslam dininin temel prensipleri ile bağdaşmayan bir fetvayı yayınlamasının mümkün olmayacağını vurguladı;

Martı: Kız çocuklarının erken yaşta evlendirilmesi İslam’la bağdaşmaz

 “Küçük yaşta henüz evliliğe hazır olmamış bir kız çocuğunu ya da oğlan çocuğunu evlendirdiğinizde sadece ona yazık etmiyorsunuz, toplumun geleceğini ve neslin inşasını da heba etmiş oluyorsunuz. Bir insanın insan olmaktan kaynaklanan temel hak ve hürriyetleri vardır. Zaruri olarak her insanın korunması gereken can güvenliği, mal, ırz, aklının güvenliği, dokunulmazlığı gibi prensiplerimiz vardır. Bir kız çocuğunu zorla ve erken yaşta evliliğe mecbur bıraktığınız zaman onun hem can güvenliğini ihlal ediyorsunuz, hem onurunu zedeliyorsunuz, hem eğitim hakkını elinden alıyorsunuz.”

İslam dinine göre bir insanın evlenebilmesi için mutlaka rüşd yaşına gelmesi gerektiğinin altını çizen Martı, rüşd yaşının toplumların kültürleri ile bir arada düşünülmesi gerektiğini belirtti;

“Rüşd yaşına gelmiş olmak şu anlama gelir; bir insanın kendi ayakları üzerinde durabilen, hayatının sorumluluğunu alabilen, Allah karşısında ve toplum karşısında evliliğin anlamını sorgulayabilen olgunluğa erişmesi demektir. Bir insanın kız olsun erkek olsun, henüz aile ne demektir, aile kurmak ne anlama gelir, bir insan evlenip anne baba olduğu zaman ne gibi sorumluluklar üstlenir? Anne olma noktasında kendini henüz yeterli hissetmediği bir zamanda kendi rızası dışında evlendirilmesi zaten dinin hiçbir şekilde onay vermediği bir durumdur. "9 yaş kız çocuklarının ergenliğe başladığı, ilk adım attığı yaştır biyolojik olarak. Ama bu “bir insanın bluğa ermesi evlenebileceği anlamına gelir” demek değildir.”

Martı: Erken yaşta evliliklere asla onay vermedik, bundan sonra da vermeyeceğiz

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kuruluş amacının halkı İslam dini konusunda doğru bir şekilde bilgilendirmek olduğuna dikkat çeken Huriye Martı; “Erken yaşta evliliklere asla onay vermedik, bundan sonra da vermeyeceğiz” dedi.

“Hangi kitap olursa olsun cımbızlayarak iki farklı maddeyi cümleyi bir araya getirip yeni bir kurguyla sunduğunuz zaman bu o metnin hatasından ziyade onu oluşturan ellerin hatasıdır. Din İşleri Yüksek Kurulunun fetva ve görüşlerinin bu noktayla asla bağdaşmadığının bir kere daha altının çizilmesi gerekiyor. Bütün müftülerimizin ortak deklare ettiği metinlerde kız çocuklarının erken yaşta ve zorla evlendirilemeyeceği net bir şekilde belirtilmiştir.”