Diyanet İşleri Başkanlığı 92 Yaşında

4 Mart 2016 Cuma

Toplumu din konusunda bilinçlendiren, Türkiye’yle sınırlı kalmayıp dünyanın dört bir yanındaki müslümanların da ihtiyaçlarına yetişen Diyanet İşleri Başkanlığının kuruluş yıldönümüydü dün. 3 mart 1924 kurulan Diyanet’in 92 yıllık öyküsünü ve geldiği noktayı aktardığımız haberimiz var sırada.

Tarihler 3 mart 1924’ü gösterdiğinde Türkiye Cumhuriyeti toplumu din konusunda aydınlatan, İslam dininin inanç, ibadet ve ahlak esaslarıyla ilgili işlerini yürüten önemli bir kuruma kavuştu. Diyanet İşleri Başkanlığı, Şeriye ve Evkaf Bakanlığı kaldırılmasının ardından Diyanet İşleri Riyaseti adıyla kuruldu. İlk Diyanet İşleri Başkanı milli mücadelede İstanbul hükümetine karşı fetva yayımlayan Mehmet Rıfat Börekçi’ydi. Kurumun başına bugüne kadar 16 başkan geçti. Merhum Ahmet Hamdi akseki de onlardan biriydi. Akseki; görevi başında ilmi çalışmalarıyla ön plana çıktı. Akseki, islam dinini ve Hz. Peygamberi anlatan 70 farklı esere imza atarak o dönemin kaynak ihtiyacını önemli ölçüde giderdi.

Başkanlık Son Yıllarda Pekçok Tarihi Ziyarete ve İlklere İmza Attı

2010 yılında çıkarılan teşkilat kanunuyla Diyanet İşleri Başkanlığı yeni bir çehreye kavuştu; Başkan Mehmet Görmez’in kurumun başında bulunduğu bu dönemde birçok ilke de imza atıldı. Sadece din hizmetleriyle yetinilmedi, toplumsal konularda da önemli bir görev üstlenildi.

Kurum son dönemde bölgesel ve küresel düzeyde İslam'a ve insanlığa zarar veren oluşumlara karşı etkili bir duruş sergiledi. Başkanlık, artan terör olayları üzerine toplumsal uzlaşıya katkıda bulunmak amacıyla doğu ve güneydoğu'da 500'e yakın medrese alimiyle istişarelerde bulundu.

Uluslararası buluşmalar da bu dönemde ön plana çıktı. Dünya İslam bilginleri barış, itidal ve sağduyu inisiyatifi toplantılarıyla İslam dünyasının adının şiddetle anılmasına ve islamofobiye karşı çalışmalar yapıldı. 

Son dönemde Diyanet İşleri Başkanlığı dünyanın dört bir yanındaki müslüman topluluklarla biraraya geldi. İlk kez Afrika, Latin amerika ve Asya-Pasifik ülkeleri müslüman dini liderler zirveleri yapıldı.

Başkanlık Dünyanın Dört Bir Yanına İyiliği Götüren Çalışmalar Yapıyor

Müslüman toplumlara ziyaretler de gerçekleştirildi. Diyanet İşleri Başkanlığı Türkiye Diyanet Vakfı ile yaptığı çalışmalarla hem müslüman kitlelere hem de dünyanın çeşitli bölgelerindeki mazlumlara iyiliği götürdü. Onların dini, ilmi ve dünyevi ihtiyaçlarının giderilmesi konusunda yardımcı oldu.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, gerçekleştirdiği tarihi ziyaretlerle de yankı uyandırdı. Geçtiğimiz mayıs ayında Filistin’e giderek bölge halkıyla kucaklaştı. Türkiye’nin Kudüs'ü ziyaret eden ilk Diyanet İşleri Başkanı olarak kayda geçti. Görmez Miraç Kandilini Mescid-i Aksa’da idrak etti. Bu kutlu mekanda Cuma namazını kıldırdı, Filistin halkına hutbeyle seslendi.

Görmez tarihi ziyareti kapsamında, Gazze'deki, İsrail’in bombardımanlarında en çok yara alan cami ve evlerin bulunduğu bölgeye gitti. Dünyaya, “şiddete son verin çağrısı” yaptı.

Diyanet kuruluşundan bugüne kadar dini eğitim hizmetlerini aksatmadan sürdürdü. Her yaz Kuran kurslarında milyonlarca çocuk eğitim alıyor. Ayrıca Türkiye’de; ilk kez 4-6 yaş arası çocuklar için de Kuran kursları açıldı. Çalışanlar için mesai sonrası,öğrenciler içinse hafta sonu programlarıyla Kuran eğitimi tüm yıla yayıldı. Son beş yılda bu yeni eğiitim projelerinden yararlanan yaklaşık 4,5 milyon kişi Kur’an okumayı öğrendi.

Toplumdaki dezavantajlı gruplar da unutulmadı. İşitme ve görme engellilerin din eğitimi için çeşitli materyaller hazırlandı. Diyanet İşleri Başkanlığı manevi destek pogramlarıyla da cezaevlerinde mahkumlara, hastanelerde ise tedavi gören hastalara ve madde bağımlılarına ulaştı. 

Başkanlığın en önemli çalışma alanlarından biri de Hac ve Umre organizasyonlarıydı. Nitekim kutlu yolculukta Türk hacı adaylarının konaklamalarından, hastane hizmetlerine kadar mübarek topraklarda sıkıntı yaşamaması ve yalnız kalmamaları için hizmetler arttırıldı. Türkiye’de ilk kez kudüs bağlantılı umre seferleri düzenlendi. Böylece müslümanların ilk kıblesi mescidi aksa yalnız bırakılmamış oldu.

Başkanlığın etkili olduğu bir diğer alan da dini yayınlardı.çeyrek asırlık bir çalışmanın ürünü olan İslam Ansiklopedisi tamamlandı, Hadislerle İslam gibi bir çok kaynak eser basıldı. Bu eserler farklı dillere çevrilerek dünyanın çeşitli bölgelerindeki toplumlara ulaştırılıyor. En önemlisi de yüce kitabımız Kuranı Kerim’in 16 dildeçevirisi. Özellikle Doğu ve Güneydoğu’daki halkın ihtiyacını giderecek olan Kürtçe meal büyük ses getirdi.

Diyanet İşleri Başkanlığı topluma din hizmetini televizyon ve radyo yoluyla da götürüyor. Yıllardır gündemde olan Diyanet Radyo ve Diyanet Televizyonu da TRT ile yapılan protokoller çerçevesinde hayata geçirildi. Son olarak Kur’an Radyosu da 24 saat Kuranı Kerim tilaveti, tefsir, meal içerikleriyle yayın hayatına başladı.