'Esma'dan İnsana' Diyanet TV’de…

6 Eylül 2022 Salı
'Esma'dan İnsana' Diyanet TV’de…

"Esma'dan İnsana" Diyanet TV’de…

Diyanet TV'de ekranlara gelen "Esma'dan İnsana" programında "El-Vekîl, El-Velî ve El-Vâlî İsimlerinin İnsan Ahlakına Yansımaları" konu başlığı ele alındı.

"Esma'dan İnsana" adlı programda Allah’ın esma-i hüsnası Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Huriye Martı ile konuşuluyor. Allah'ın esma-i hüsnasını bilip, tanıyıp, iman etmek ve O’nun esmasının tecellisiyle ahlakımızı yeni baştan imar etmek amacıyla yapılan programda, Allah’ın güzel isimleri bir mana bütünlüğü içerisinde anlatılıyor.

Allah’ın El-Vekîl, El-Velî ve El-Vâlî esmalarının anlatan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Martı, El-Velî Allah’ın esması için "Cenab-ı Hakk'ın da kulları için en iyisini murad ettiğini ve kulları için daima iyiliği ve hidayeti, cenneti ve yeryüzünde huzuru murad ettiğini ve bunun için de kullarının hayrına olanı yarattığını herhangi bir şekilde problem çıksa bile yine onu çözecek olan yegâne kudretin Allah-u Teala olduğunu anlayabiliriz. " dedi.

El-Vekîl, El-Velî ve El-Vâlî esmalarına bir bütünlük içerisinde anlatan Martı, şöyle konuştu:

"Allah-u Teala'nın anlam olarak birbirine çok yakın esmalarından bazı detaylar ve farklılıklar bulunsa da 'İşleri yöneten, yardımcı olan, destek olan, gözeten, üstlenen' gibi anlamlarını taşıyan isimlerdir. Vekil Türkçe sözlük anlam bakımından; bir işin kendisine tevdi edildiği ve işin gidişatının kendisine bırakıldığı kimse demek. Aynı zamanda destek olan, yardım eden, yöneten kişi. Vekil isminin içerisinde bunların her birinin anlamları var. ‘Allah-u Teala Vekil’dir, dediğimiz zaman Allah-u Teala sadece insanların değil bütün mahlukatın ve kainattaki bütün varlıkların işlerini planlayan, gözeten, üstlenen ve kendisine güvenildiği zaman o güveni asla boşa çıkarmayan yaratıcıdır, diyoruz. Burada mahlukatın rızkını vermek de var. Hiçkimseyi aç ve açıkta bırakmaz. Burada kudretle ilgili; Allah-u Teala'nın her türlü işin üstesinden gelebileceğine, her türlü meselenin çözümünü yaratabileceğine dair bir güven vardır. Allah-u Teala'nın otoritesi ile ilgili bir anlam da var. Bunların hepsini birlikte düşündüğümüzde, el-Vekil: insanın kendisini güvenle teslim edebileceği; bana destek olsun, benim göremediğimi görsün, benim işimi yoluna koysun diye güvendiği Yüce yaratıcı anlamına geliyor. El-Velî ve El-Vâlî isimlerinin her ikisi de Peygamber Efendimiz'in hadis-i şeriflerinde yer alıyor. Aynı kökten geliyorlar. Burada da El-Vekîl anlamına benzer anlamlar var. Veli aynı zamanda dost olmak, muhabbet besleyen ve muhabbet beslenen olmak demek. Dost olmak, sevilen ve sevgi sunulan olmak. Nasıl ki bir çocuğun velisi onu her türlü kötülükten korur ve onun hayrına planlar yapar, muhafaza eder ve kendini güvende hissedeceği bir hayat yaşamak için onun yanı başında olursa biz nasıl veli olarak evladımızın her türlü tehlikeden korunması ve onun için en iyisini oluşturduğumuz bir ortamda hayatımızı devam ettirmesi için gayret sarf ediyorsak  Cenab-ı Hakk'ın da kulları için en iyisini murad ettiğini ve kulları için daima iyiliği ve hidayeti, cenneti ve yeryüzünde huzuru murad ettiğini ve bunun için de kullarının hayrına olanı yarattığını herhangi bir şekilde problem çıksa bile yine onu çözecek olan yegâne kudretin Allah-u Teala olduğunu anlayabiliriz."

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Huriye Martı'nın daimi konuk olduğu "Esma'dan İnsana" Diyanet İşleri Uzmanı Canan Cehri Akyol'un sunumuyla her Cuma saat 19.30'da Diyanet TV'de…