'Hayat Edebiyat' programında Anadolu medeniyeti ve edebiyat konuşuldu…

6 Eylül 2022 Salı
'Hayat Edebiyat' programında Anadolu medeniyeti ve edebiyat konuşuldu…

"Hayat Edebiyat" programında Anadolu medeniyeti ve edebiyat konuşuldu…

Diyanet TV’de ekranlara gelen "Hayat Edebiyat" programında Klasik Türk Edebiyatı ve Tekke Edebiyatı'na dair konular ele alındı.

Diyanet TV'nin edebiyat programı "Hayat Edebiyat"ta Sezai Karakoç’tan Mehmet Akif Ersoy’a kadar edebiyat dünyamızda önemli isimler ele alınıyor.

Türk Dili ve Edebiyatı, Eski Türk Edebiyatı üzerine çalışmaları olan Prof. Dr. Mustafa Erdoğan'ın konuk olduğu programda Osmanlı Dönemi’nde Anadolu coğrafyasında edebiyatın yerine değinildi. 

Edebiyatın sözün gücünü artırdığına dikkat çeken Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

"Sözün estetize edilmesi ile sözün gücü artar. Vezinli ve kafiyeli söylendiği zaman öğretinin ezberlenmesi ve okunması kolay olur. Bunu anlatırken de mutasavvuf insanlar şiirden yararlanıyorlar. Bir tekamül süreci var ve mutasavvuflar ulaştıkları hakikatleri söze döküyorlar."

Anadolu coğrafyasında Klasik Türk Edebiyatı’nın nasıl yer bulduğunu anlatan Erdoğan, şöyle konuştu: 

"Klasik Türk Edebiyatı, İstanbul merkezli zengin bir edebiyat. Klasik Türk Edebiyatı'nın yaşandığı dönemde İstanbul her açıdan dünyanın merkezi konumundadır. Osmanlı büyük bir İmparatorluk sadece İstanbul dışında da yetişmiş şairlerimiz var. Fenni buna bir örnek.Yozgat gibi küçük bir şehirden yetişmiş çok iyi bir divan şairidir. Küçük şehirlerde şehrengizler tespit edildi. Ankara ile ilgili de şehrengiz tespit ettik."

Ankara’nın edebiyat ve Anadolu medeniyeti noktasında "Kadim bir medeniyet merkezi" olduğunu ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti:

"Ankara, daha öncesinden de kadim bir medeniyet merkezi. Ankara, Cumhuriyet ve Milli Mücadele ile birlikte var olmuş bir şehir değil. Araştırıldığı zaman Selçukiler ve ahiler devrinden kalan pek çok izler var. Ankara'da çok ciddi bir kültür var. Başta Hacı Bayram-ı Veli Hazretlerinin etrafında teşekkül eden bir Bayramilik kültürü var. Şeyhülislam Yahya Efendi; edebiyatımızın en gözde şairlerinden birisidir, Ankaralıdır. İstanbullu olarak bilinse de babası Ankaralıdır. Ankaravî, bilinmesi gerekir. Ankara'ya değer katan insanlardır. Nidai, Ankaralı. Ankara'da doğmuş, büyümüş, yetişmiş ve Osmanlı coğrafyasının belirli yerlerinde görev almıştır. Hekim, şair, yazar, tarihçi, Sultan ll. Selim devrinde saraydaki önemli tabiplerden birisi. Tıp konusunda eseri var.  Esad Muhlis Paşa, Osmanlı'nın son döneminde yetişmiş bir devlet adamı ve hattat. Aynı zamanda divançesi olan, hikemi şiirleri olan bir şairimiz. Ahmet Nuri Baba, Hacı Bayram-ı Veli Hazretlerinin torunlarından Divan’ı olan bir şair. Ayaşlı Şakir, 19. asırda yetişmiş önemli bir şair.  Ankara'nın sanki öncesinde bir kültürü yokmuş gibi anlaşılmasının sebeplerinden biri de 19. asırda Mili Mücadele öncesi 1 gün 18 saat boyunca yanıyor. Ankara yangını, çok büyük bir yangındır. Ankara'nın üçte ikisi yanmıştır. Cumhuriyet dönemine kalan daha az bir kısmı olmuştur. Cumhuriyetle birlikte tekrar canlanmıştır." 

"Hayat Edebiyat" her Pazar saat 21.30’da Diyanet TV’de…