Kahire'deki 355 Yıllık Türk Evi

4 Şubat 2019 Pazartesi

Osmanlı ruhunu taşıyan eserler, ecdadımızın hüküm sürdüğü topraklarda, asırlardır etkileyiciliğini koruyor. Onlar arasında Mısır'ın başkenti Kahire'deki Türk evleri de var. 1664 yılında inşa edilen vesile hatun evi, halen dimdik ayakta ve sanat etkinliklerine ev sahipliği yapıyor.

Kahire'deki 355 yıllık Türk evi mimarisiyle halen hayranlık uyandırıyor

Mısır'ın başkenti kahirede asırlara meydan okuyan bir ecdad yadigarı. Kahire'nin Hüseyin bölgesinde El-Ezher Camisi'nin çok yakınında yer alan Osmanlı döneminden kalma vesile hatun evi, hâlâ dimdik ayakta ve bütün ihtişamıyla ziyaretçilerini etkilemeye devam ediyor.

Osmanlı ve memlüklüler dönemi eserlerin yoğunlukla yer aldığı bölgede bulunan Vesile Hatun Evi 1664 yılında inşa edilmiş. Mehmet Ali Paşa zamanında silahtar görevinde bulunan Süleyman Ağa'nın eşinin yardımcısı olan Vesile Hatun, 1835 yılındaki vefatına kadar bu evde yaşamış. Evde kalan son kişi olması nedeniyle de ev onun adıyla anılıyor.

Kitabesinde ifade edildiği üzere Abdulhak ve Lutfi El-Kenani kardeşler tarafından 1664 yılında Osmanlı mimari yapısına uygun olarak taştan yapılan tarihi ev, sakinlerinin gece ve gündüz dışarıdan fark edilmesini önleyecek tarzda inşa edilmiş. Evin duvarlarında mukaddes mekanların yağlı boyayla resmedildiği tablolar çizilmiş. Mısır tarihi eserler bakanlığı sanatçıları, bu orijinal tablolar üzerinde restorasyon çalışmaları yapıyor.

Halen mısır kültürünü geliştirme fonu'na bağlı olan taş ev, Mısır'ın kültürel değerlerinden biri kabul ediliyor ve "Şiir evi" olarak da isimlendiriliyor. Zira, burada zaman zaman tiyatro, şiir ve müzik alanında çeşitli kültürel ve sanatsal programlar da düzenleniyor. Mısır'da hâlâ restore edilmeyi bekleyen osmanlı döneminden kalma çok sayıda türk evi bulunuyor.