Moritanyalıların Su Çilesi

4 Temmuz 2018 Çarşamba

Afrika’nın batısında yüzde yüzü Müslüman olan Moritanya ciddi sıkıntılarla boğuşuyor. Ülkenin başkentinde bile halk temiz suya muhtaç yaşıyor. Soruna çözüm olarak da oldukça ilkel yöntemler kullanılıyor. İşte gönül coğrafyamızın içimizi acıtan ülkelerinden biri olan Moritanya’da suya ulaşma mücadelesi. 

Varillerle, sağlıksız şartlarla taşınan suyu satın alarak ihtiyaçlarını karşılıyorlar

Bu görüntüler Moritanya'nın başkenti Nuakşot'tan. Ülkenin başkenti adım adım gelişse de, hala bazı mahallelerde şehir şebeke suyu bulunmuyor.  Halkın su ihtiyacı hemen kendi sektörünü oluşturmuş. Arabalı su satıcıları devreye girmiş. Kenar mahallelerde oturanlar eşeklerin çektiği arabalarla bölgeye gelen su satıcılarından gideriyor, temiz su ihtiyaçlarını. 

Aldıkları sipariş üzerine, arabalarındaki varilleri depolardan dolduran satıcılar, bir varil suyu 50 kuruşa alıp, 3 liraya satıyorlar. Dışından görüldüğü kadarıyla paslı varillerle taşınan sular yeterince sağlıklı şartlarda olmasa da aileler tarafından kullanılmak zıorunda. Onlar ihtiyaçlarını karşılıyor. Satıcılar da geçimlerini günde 4-5 tur yapılıyor mahallelere. Getirilen sular, hortumlarla depolara boşaltılıyor.

Her gün 50-60 kilometre yol kateden arabaları çeken eşekler için de yorucu oluyor bu iş. Kaynakları batı tarafından sömürülen, yokluklar ve yoksulluklar kıtası Afrika’dan, Mozambikten yansıyan bu görüntüler; kara kıtanın vicdanları sızlatan zorlu yaşamının sadece bir parçası olarak kazınıyor hafızalara.