Tarihte Yolculuk'ta 'Osmanlı Kuruluş Dönemi' konuşuldu...

25 Ocak 2022 Salı
Tarihte Yolculuk'ta 'Osmanlı Kuruluş Dönemi' konuşuldu...

Tarihte Yolculuk'ta "Osmanlı Kuruluş Dönemi" konuşuldu...

Diyanet TV’de ekranlara gelen "Tarihte Yolculuk"ta Osmanlı Devleti'nin kuruluşu ve kuruluşta etkili olan dini zümreler ele alındı. Prof. Dr. Haşim Şahin'in konuk olduğu programda Anadolu'yu yurt yapan dervişler, fakihler, ahiler anlatıldı. 

"Tarihte Yolculuk" programında, alanında uzman konuklarla birlikte Karahanlılar, Gazneliler, Büyük Selçuklu Devleti, Osmanlı Devleti, Osmanlı Medeniyeti ve Kültürü Diyanet TV ekranlarında konuşuluyor. Tarihin kapılarının aralandığı programda, Eyyubiler Devleti hükümdarı Selahaddin Eyyubi’nin hükümdarlığında yaşananlardan Çanakkale Deniz Zaferi’ne kadar birçok konu da ilerleyen bölümlerde ele alınacak. 

"Moğolların durdurulamaz isyanları ve Osmanlı'ya etkileri nelerdir?" "Şeyh Edebalı'nın Osmanlı açısından önemi nedir?" "Türkiye Selçukluları'nın son dönemlerinde Anadolu'nun durumu nasıldı?" sorularına cevap verilen programda, Osmanlı Devleti'nin kuruluşu masaya yatırıldı.

Anadolu Selçuklu Devleti'nin yıkılmasının ardından Anadolu'nun durumunu anlatan Şahin, şöyle konuştu:

"Anadolu'da kurulan tüm Türk devletlerinin amacı Selçuklu Devleti'nin varisi olmaktı. Osmanlılara ilk başlarda çok şans verilmiyordu. Çünkü doğrudan doğruya Selçukluların varisi olduğunu söyleyen Karamanoğulları vardı. Manisa'daki Saruhanoğulları daha doğuya gelindiğinde ise Kadı Burhanettin'in kurduğu devlet Anadolu'daki en kudretli beyliklerdi. Osmanlı Devleti'nin Bizans sınırında olması devleti avantajlı bir hale getirmiştir. Bizans sınırında olmak, gaza ve cihat ruhunu en etkili şekilde Osmanlıların sürdürmesini sağlayan etkendir."
Osmanlı Devleti'nin manevi destekçileri: dervişler, fakihler, sufiler gaziler ve ahiler olduğunu ifade eden Şahin, şöyle devam etti:

"Uç bölgeler arasında gazilik, dervişlik geleneği, fakihlik geleneği ve ahilik geleneği arasında muazzam bir bütünlük ve koordinasyon vardır. Fakihler; sultanların dini ve şerhi noktada danıştıkları kimselerdir. Sadece onlara değil din âlimine de fakih deniyor. Köy imamlarına, müezzinlere de fakih deniyor. Fakihler, toplumun dinamize edilmesinde İslam kültürünün çok iyi bir şekilde anlaşılmasında özellikle fethedilen bölgelerde büyük önem taşıyor."

"Tarihte Yolculuk" her Salı saat 23.00'te Diyanet TV'de...