Görmez Tecvit Çalıştayı Açılışında Konuştu

6 Kasım 2015 Cuma

Kastamonu’da düzenlenen Tecvit Çalıştayı’nın açılışına Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez de katıldı. Yaptığı konuşmada, “Yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim üzerine tekrar tekrar düşünmeliyiz” dedi; Diyanet’in dünyanın dört bir yanına kur’an ulaştırılabilmesi için de bir müjde verdi;

 
Bütün insanlığın bu kerim kitaba ihtiyacı var. Ama bugün kerim kitabın mensupları kerim kitaptan o kadar uzaklaştılar ki, bizatihi kerim kitaba giden yolun önünde engel olmaya başladı müslümanlar. Kur’an üstüne tekrar tekrar düşünmemiz gerekiyor. 
 
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanlığının Kastamonu’da düzenlediği ‘Tecvit Çalıştayı’nın açılışında konuştu; müslümanların Kur’an-ı Kerim’den çok uzaklaştığını söyledi.
 
"Bu kitap eşkıyalık yapasınız diye gelen bir kitap değildir ona uzak düşmek insana şakavet verir aslında ona uzak düşmek insanı eşkıya kılar. Ama o kitap bize adaleti sevgiyi merhameti bize sıratı müstakimi göstermek için bize hidayetin bütün yollarını göstermek için gelen bir kitaptır." Bugün dünyada Allah kelamını anlama ve yaşama noktasında çok büyük sıkıntı yaşandığını ifade etti başkan Görmez…

'Öyle Yüce Bir Kitabımız Var ki, O’nu Okumak da Anlamak da Yaşamak da İbadet'

"Sadece okumak mı, okumak ve anlamak mı, anlamak ve yaşamak mı? bu üçünü nasıl birleştireceğiz? bizim öyle bir kitabımız var ki, mushaf'ın yüzüne bakmak, onu okumak, dinlemek, onu anlamak, tahsil etmek ve onu yaşamak da bir ibadettir. " Konu Kuran-ı Kerim olunca hafızlık müessesesi de gündeme geldi. Görmez hafızlık belgelerinin 5 yılda bir yenilenebileceğini söyledi.

'Hafızlık Belgelerini 5 Yılda Bir Kontrol Edelim, Hafızları Sınav Yapalım'

"Hıfsını muhafaza eden hafız sayısı ne kadardır? Bunu mutlaka takip etmemiz gerekiyor. Şimdi eğer sizlerde bana destekçi olursanız diyorum ki bu belgeleri 5 yılda bir kontrol edelim her 5 yılda bir o belge geçersiz hale gelsin geri tekrar hıfzını tekrar etsin ve belgesini yeniden alsın diyoruz bunu mutlaka diri tutmalıyız. Hafızlık müessesesiyle ilgili ikinci sorun hafızlarımızın mutlaka kuran'ın manasından haberdar olması gerekiyor. "
 
Dünyanın pekçok köşesinde Kur’an-ı Kerim’i hayatında hiç görememiş müslümanlar olduğuna dikkat çekti, Görmez… Onlara allah’ın güzel kelamını götürmek adına, ankara’da açılan bir matbaanın müjdesini verdi.

Ankara Sincan’da Devralınan Matbaada 24 Saat Kur’an-ı Kerim Basılacak

Biz diyanet olarak diyoruz ki dünyada elinde ve evinde kuranı olmayan hiçbir müslüman kalmasın. Dün Ankara’da Sincan’da devasa bir matbaa Diyanet İşleri Başkanlığına geçti bu matbaa sadece 24 saat Kur’anı Kerim basacak. ve basılan bu kuran’ı dünyanın her tarafına ulaştıracak.
 
Görmez, Diyanet’in kur’an’ı dünyadaki tüm dillere çevirmek için çalıştığını ifade etti.
 
Dünyada hiçbir lisan kuran'sız kalmasın’ dolayısıyla bir tercüme bürosu oluşturduk. Tercümeyle ilgili müstakil bir daire başkanlığımız var. Allah'a hamdolsun son iki sene içerisinde Kur'an-ı Kerim'i 16 dile çevirdik. Fakat dünyada daha çok dil var. Bütün dillere Kur'an-ı Kerim tercüme edilecek.
 
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, program öncesinde ise Kastamonu Müftülüğü’nü ziyaret etti. Müftülük personeliyle tanıştı, onlarla hatıra fotoğrafı çektirdi.