İmam Hatip Okullarının Başarısı

4 Ağustos 2018 Cumartesi

Bin yıl sürecek denen 28 Şubat Posmodern darbesinin izleri silinmeye devam ediyor. 28 Şubat uygulamalarıyla büyük bir darbe alan İmam Hatip okulları günümüzde başarılarıyla dikkat çekiyor… toplumun bu okullara ilgisi her yıl daha artıyor. Zira bu yıl lise tercihinde bulunan öğrencilerin yüzde 15’i İmam Hatip liselerini seçti. 

İmam Hatip Okullarının başarısı ve toplumun ilgisi katlandıkça katlanıyor. Bu yıl lise tercihi yapan öğrencilerin yüzde 15’i İmam Hatip Liselerini seçti.

Toplumun manevi alandaki en önemli ihtiyacını karşılayan imam hatip okulları geçmişten günümüze birçok defa darbe almış, siyasi meselelerin odağı haline getirilmişti. 1924 yılında kurulan İmam Hatip Okullarına ilk kilit 1930’da vuruldu… Ülkede önemli ölçüde din görevlisi açığı oluştu. Bu açığı kapatmak için 1951 yılında Adnan Menderes başkanlığındaki Demokrat Parti iktidarıyla İmam Hatipler tekrar açıldı. 1970’li yıllara doğru imam hatip okullarını açmak zorlaştırıldı. 1972’de tüm İmam Hatipler genel liseye dönüştürüldü. 1974’te yeni imam hatip liseleri açıldı, Turgut Özal iktidarında Anadolu İmam Hatip Liseleri de kurulmaya başlandı. 90’lı yıllara gelindiğinde İmam Hatipler ülkenin en başarılı okulları haline geldi. Binlerce öğrenci bu okullarda geleceğine yön verdi… ta ki 28 Şubat Posmodern darbesine kadar…

28 Şubat 1997’deki Milli Güvenlik Kurulu’nda alınan kararla İmam Hatipler tarihinin en büyük darbesini aldı. 8 yıllık kesintisiz eğitime geçildi, İmam Hatip Orta Okulları kapatıldı. Ardından 1998’de ‘Katsayı’ uygulamasıyla İmam Hatip ve Meslek Lisesi mezunlarının üniversiteye girişi engellendi. Bir nesil, üniversite öğrenim hakkından ya vazgeçmek zorunda kaldı ya da istemediği bölümleri tercih etti. Binlerce öğrenci mağdur oldu. Bu darbe zamanla imam hatip okullarına rağbeti de azalttı. 

İmam Hatiplilerin zor yılları 2010 yılında katsayı uygulamasının eşitlenmesiyle sona erdi. Ardından 2012 yılında çıkarılan yasayla İmam Hatip Ortaokulları yeniden açıldı. O gün bugündür bu okullara olan ilgi artarak devam ediyor. Zira bu yıl öğrencilerin yüzde 15’i İmam Hatip Liselerine yerleşti. 

Önder İmam Hatipliler Derneği Başkanı Halit Bekiroğlu, Kamuoyunda İmam Hatip Okullarının varlığından rahatsız olan ve kontenjan boşluklarıyla ilgili tartışmaların rahatsızlık yaşattığına dikkat çekiyor.

Bekiroğlu, İmam Hatip Meselesinin artık siyasi bir mesele olarak konuşulmasının bırakılmasını, eğitim meselesi olarak konuşulması gerektiğini vurguluyor…