Suriye’de Ateşkes Muamması

27 Şubat 2018 Salı

Suriye’de rejimin sivilleri katlettiği bölgeler için, “insani ateşkes” kararı alındı ama, rejim güçleri ateşkese uymuyor. Ateşkes özellikle, yüzyılın en derin trajedilerinden birinin yaşandığı Doğu Guta için ilan edilmişti. Esed güçleri orada da katliamlarını sürdürdü. Dahası yine zehirli gaz kullandı. Saldırılarda en az 21 sivil can verdi.

Doğu Guta’taki son saldırılarda yine zehirli gaz kullanıldı, en az 21 sivil öldü

Suriye'ye insani yardım ulaştırılabilmesi ve özellikle rejim kuşatması altında bulunan Doğu Guta'daki durumu ağır hasta ve yaralıların tahliyesi için en az bir ay insani ateşkes kararı alındığı duyurulmuştu. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin ateşkes kararının özellikle, rejimin yoğun saldırılarını sürdürdüğü Doğu Guta’yı biraz olsun rahatlatması bekleniyordu. Ama olmadı…

Bölgede kurtarma görevi yapan beyaz baretliler olarak bilinen sivil savunma biriminden yapılan açıklamada, esed rejiminin Doğu Guta'daki şifoniye beldesini klor gazı içerikli kimyasal silahla vurduğu duyuruldu. Saldırılarda 16 sivilin zehirli gazdan etkilendiği belirtildi. 

Esed rejiminin BM temsilcisi Beşşar Caferi ise, yeni iddialar ortaya atarak rejimin Doğu Guta katliamını maskelemeye çalıştı. Doğu Guta'daki kızılay merkezlerine saldırısını muhaliflere mal etti. Caferi'nin saldırıda öldüğünü iddia ettiği doktorun, rejimin uçak saldırısında öldürüldüğü ortaya çıktı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’dan ise tartışmalı açıklamalar geldi. “Ateşkes tüm taraflar anlaşınca başlayacak” diyen Lavrov, ateşkesin terörist gruplarla mücadeleyi kapsamadığını söyledi.

İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri de, Doğu Guta bölgesine yönelik saldırıya devam edileceği sinyalini verdi. Bakiri, “İran ve Suriye rejimi ateşkese uyacak ancak "teröristlerin" bulunduğu Şam banliyösü gibi bazı bölgeler ateşkesin konusu olamaz” dedi.